Athol Asher Harlem Athol Asher Harlem

Birthplace / Geboorteplaats: Windsor, Victoria, Australia
Date of death / Overlijdensdatum: 31/08/1943
Place of death / Overlijdensplaats: Nederweert-Eind

Zoon van Bertram Julius en Laurie Hannah Harlem uit Melbourne; Victoria; Australia.

Op 31 augustus 1943 om 03:56 neergestort nabij Schoorhoven bij Nederweert-Eind (Limburg). Oorspronkelijk was dit een bos, tegenwoordig een open veld. Bij de crash explodeerde vele fosforbommen wat ons doet vermoeden dat ze nog op de heenreis naar Duitsland waren.
Vetrokken vanaf vliegveld Lakenheath om 00:40 voor een aanval op Monchengladbach en Rheydt.
Totale omvang van deze aanval betrof: 660 vlieguitgen, 297 Lancasters, 185 Halifaxes, 107 Stirlings, 57 Wellingtons en 14 Mosquito’s.
Totaal gingen 25 vliegtuigen verloren tijdens deze aanval, 8 Halifaxes, 7 Lancasters, 6 Stirlings en 4 Wellingtons.
Bij de aanval op Monchengladbach werden 1059 gebouwen compleet vernield (171 industrie, 19 militair en 869 huizen). 117 mensen kwamen in Monchengladbach om het leven.
Bij de aanval op Rheydt werden 1280 gebouwen compleet vernield , tevens werd er veel schade aangericht aan het spoor en het treinstation. 253 mensen kwamen in Rheydt om het leven. Tijdens beide aanvallen raakten samen 1252 mensen gewond.

Het vliegtuig, een Short Stirling III, werd in de lucht neergeschoten door NF Ofw. Bruno Eikmeyer van het 2./NJG 1.

Alle 8 bemanningsleden kwamen om bij deze crash.

Athol ‘Toby’ Asher Harlem geboren 4 juli 1922 Windsor, Victoria, Australië. Hij was joods. Zijn vader Bertram Julius was een ambtenaar. Adres: Repatriëring Commissie, Putney St, Adelaide. Toby’s adres was: 18 Davenport Terrace, Maryville, Zuid-Australië.

Toen Toby wachtte, was hij een student aan de universiteit van Melbourne die studeerde voor een diploma in de agrarische wetenschap.

Hij was 18 jaar 11 maanden.
Hoogte: 5 voet 6 inch. Gewicht: 144 pond. Borst: 31 1/2 inch. Complexie: medium. Ogen bruin. Haar: donker. Littekens: molen en acne littekens.

Scholing:
Middle Park Central School 31 jan – 35 dec
Hogeschool van Melbourne 36 januari – 39 december
Universiteit van Melbourne 40 april –

examens:
Universiteit van Melbourne Intermediate Dec 1937:
Geslaagd: Engels / Latijn / Hebreeuws / Geschiedenis / Muziek / Chemie / Natuurkunde / Algebra / Aardrijkskunde / Trygonometrie / Tekening.

Universiteit van Melbourne Verlaten Pass & Honours 39-39:
Geslaagd: Engels / Hebreeuws / Muziek / Theologie / Natuurkunde / Chemie / Landbouw / Geologie.

Universiteit van Melbourne behaalde een diploma in plantkunde, chemie, filosofie en dierkunde.

Sporten en spellen:
Boksen, Roeien, Voetbal, Honkbal, Zwemmen, Atletiek, Scouting

Gestart Sydney 13/11/1941 voor Canada dan UK.
De vliegschool bij Calgary, Alberta bijgewoond.
Op 4 augustus 1942 trainde hij op 27 Operational Training Unit UK.
Op 25 november 1942 werd hij geplaatst voor activiteiten met 199 Squadron.

Zijn bemanningslid Warrant Officer A. D. Finlayson RAAF kreeg in mei 1943 de DFM 4/6/1943 toegekend om een ​​vijandelijke nachtvechter te vernietigen.

Een uittreksel van het boek – Luchtslag van Ruhr – Offensief maart-juli 1943 door Alan W Cooper.
De bemanning van Wellington bommenwerper BJ819-A van 199 eskader die door Sgt Harlem werd gevlogen, vond het een fatsoenlijke nacht. Ze werden aangevallen door een Focke-Wulf 190-vechter die resulteerde in een groot gat in de romp. Op dat moment vliegen ze op 11.500 voet toen de vechter in het vuur van kanonnen en machinegeweer kogels kwamem in de Wellington-motor, cowling en vleugels. De achterste schutter Sgt Alexander Finlayson schoot niet minder dan 750 ronden kogels tijdens de drie aanvallen die de vechter maakte. Finlayson was er zeker van dat hij de vechter een aantal keer op de derde aanval raakt, maar er werden geen vorderingen gemaakt. In de aanbeveling op 10 mei 1943 om de DFM te worden toegekend aan Finlayson werd dit citaat genoemd. Op dat moment had hij maar 13 operaties op zijn naam.

Ontsnappen van deze nacht vechter geeft aan dat er een aantal vaardige vliegen van Sgt Athol Harlem zijn.
Foto’s copyright National Archives of Australia.

Bron Dorothy Ramser