Edouard Leo Alvares Edouard Leo Alvares

Birthplace / Geboorteplaats: Paramaribo, Suriname
Date of death / Overlijdensdatum: 27/10/1944
Place of death / Overlijdensplaats: Broekhoven

De juiste schrijfwijze van zijn naam is Alvares. Zijn naam op de begraafplaats is ook ‘Alvares’. Op de plaquette van het monument aan de Waterkant, Paramaribo, staat hij ook als Leo Alvares, waar in andere geschriften weer gesproken wordt van Alvarez. Leo was zijn roepnaam. Leo was de jongere broer van Chris Alvares en had nog meerdere broers en zusters.

Leo was afkomstig uit Suriname, maar woonde voor de oorlog uitbrak in New York. Toen de oorlog uibrak, moest hij zich melden en kreeg een opleiding in Canada. Van hieruit werd hij overgeplaatst naar Engeland en werd hij ingedeeld bij de Prinses Irene Brigade.
Tijdens de veldtocht maakte hij deel uit van de paracommandogroep en was ingedeeld bij de artillerie en pantserwagens.
Leo overleed tijdens gevechten nabij Broekhoven (Tilburg) op 25 oktober 1944, over de overlijdens datum is nog wat onduidelijkheid, daar het CWGC register spreekt over 27 oktober 1944 en de schriften over 25 oktober 1944.

“Op woensdag 25 oktober 1944 om 7.00 uur, rukte de 46e Brigade van de 75e Schotse Divisie op vanuit de richting Oirschot naar de oostkant van Tilburg. Tegelijkertijd probeerde Gevechtsgroep II van de Prinses lrene Brigade vanuit het zuiden, richting Hilvarenbeek, een doorbraak te forceren op Broekhoven, Deze plaats diende als basis voor de uiteindetijke aanval op Tilburg. (…) De Duitsers hadden aan het riviertje de Oude Ley een vooruitgeschoven verdediging ingericht en beschikte over goede pantserafweerwapens. Door dit vijandelijk vuur en het drassige en zeer open terrein, konden de tanks niet verder oprukken. De scoutcars werden teruggehaald naar het Recce hoofdkwartier, maar zij werden daar’uitgepeild’ en bedolven onder een spervuur van Duitse artillerie. Hierdoor sneuvelde G. Dijkstra en vielen zeer veel gewonden, Infanteristen konden op een gegeven moment ook niet verder meer en groeven zich in, Nadat krachtig aftillerie- en moftiervuur op de Duitsers werd afgegeven, werd de vooruitgeschoven vijandelijke post uitgeschakeld ten koste van nog eens drie doden (J. Buytelaar, E. Alvares en A. Berkley) en een groot aantal gewonden.”

Uit het dagboek van een ‘Ireneman’ vermeldde: ‘Ook onze artillerie had slachtoffers te betreuren: een quod reed op een landmijn waardoor Leo AlYares werd gedood.’

Bovenstaande informatie is ons ter beschikking gesteld door Nikki Vermeulen (11 jaar oud uit Eindhoven in 2015).
De informatie met betrekking tot zijn naam is verstrekt door Leon Ferrier.