Harry Eli Elphick

Number / Nummer: 1206613

Date of death / Overlijdensdatum: 31/08/1943
Place of death / Overlijdensplaats: Nederweert-Eind

Zoon van Edwin en Ada Elphick; Echtgenoot van Vera Elphick uit Torquay; Devon.

Op 31 augustus 1943 om 03:56 neergestort nabij Schoorhoven bij Nederweert-Eind (Limburg). Oorspronkelijk was dit een bos, tegenwoordig een open veld. Bij de crash explodeerde vele fosforbommen wat ons doet vermoeden dat ze nog op de heenreis naar Duitsland waren.
Vetrokken vanaf vliegveld Lakenheath om 00:40 voor een aanval op Monchengladbach en Rheydt.
Totale omvang van deze aanval betrof: 660 vlieguitgen, 297 Lancasters, 185 Halifaxes, 107 Stirlings, 57 Wellingtons en 14 Mosquito’s.
Totaal gingen 25 vliegtuigen verloren tijdens deze aanval, 8 Halifaxes, 7 Lancasters, 6 Stirlings en 4 Wellingtons.
Bij de aanval op Monchengladbach werden 1059 gebouwen compleet vernield (171 industrie, 19 militair en 869 huizen). 117 mensen kwamen in Monchengladbach om het leven.
Bij de aanval op Rheydt werden 1280 gebouwen compleet vernield , tevens werd er veel schade aangericht aan het spoor en het treinstation. 253 mensen kwamen in Rheydt om het leven. Tijdens beide aanvallen raakten samen 1252 mensen gewond.

Het vliegtuig, een Short Stirling III, werd in de lucht neergeschoten door NF Ofw. Bruno Eikmeyer van het 2./NJG 1.

Alle 8 bemanningsleden kwamen om bij deze crash van een AVRO Lancaster I.

Athol Asher Harlem - Flight Sergeant
John Thomas Smith - Sergeant