John Aloysius Siebert John Aloysius Siebert

Birthplace / Geboorteplaats: Adelaide, Australie
Date of death / Overlijdensdatum: 28/03/1941
Place of death / Overlijdensplaats: Bakel

Zoon van Francis Joseph en Ella Mary Siebert uit Kingswood South Australia.

John was een Australische piloot die vocht in de Royal Air Force (RAF) in de Tweede Wereldoorlog. Hij werd geboren in Adelaide in 1917 in Zuid-Australië, en na het verlaten van school, besloot hij later tot een carrière in de luchtmacht en diende hij dienovereenkomstig in de Royal Australian Air Force (RAAF). Zijn vliegopleiding werd uitgevoerd op de Point Cook Flying Training School en in juni 1938 studeerde hij uiteindelijk af met zijn vleugels, in juli van dat jaar werd hij naar Engeland gestuurd om te dienen bij de Royal Air Force (RAF) en vloog hij later vele uren op operationele taken, meestal onder ongunstige weersomstandigheden. Hij toonde al snel buitengewone moed en grimmige vastberadenheid in het uitvoeren van zijn aanvallen op vijandelijke troepen, en voor deze briljante kwaliteiten werd Fligbt-luitenant John Aloysius Siebert snel versierd met het Distinguished Flying Cross (DFC).

John was de eerste geallieerde piloot die begraven werd op de begraafplaats de Oude Toren te Eindhoven. Hij sneuvelde tijdens een missievlucht naar Dusseldorf met de Avro Manchester L7303 EM-P van het 207 squadron RAF. De rest van de bemanning overleefde en werd krijgsgevangene gemaakt. Op 29 maart 1941 werd Siebert met militaire eer, Engelse vlag op de kist, begraven door een Duitse luchtmacht delegatie en een muziekkapel die ‘Ich hätte einen kameraden’ speelde als eerbetoon aan de gesneuvelde piloot. De begrafenis was druk bezocht door de Eindhovense bevolking en er werden veel bloemen op zijn graf gelegd. De massale aandacht van de Eindhovense bevolking (duizenden getooid met nationale en oranje versiersels) deed de Duitse bezetter te besluiten, volgende begrafenissen altijd vroeg in de ochtend plaats te laten vinden, waarbij de wegen rondom het kerkhof werden afgesloten. In eerste instantie werd Siebert begraven in een burger graf, later werd hij door de Eindhovense Gemeentewerken overgeplaatst naar een centrale plek op de begraafplaats waar later nog meer Geallieerden werden begraven, dit alles zonder medeweten van de Duitse bezetter.
Siebert was drager van het ‘Distinguished Flying Cross’, het Engelse Vliegerkruis.

Op 27 maart 1941 schoot om 23.30 een Duitse nachtjager, gevlogen door Ofw Herzog, een Britse Avro Manchester I neer. De bommenwerper van het 207 Squadron, met F/Lt John Aloysius Siebert (23) als piloot, stortte neer bij de boerderij van Roessel. Siebert kwam om, maar de andere zes bemanningsleden konden het toestel tijdig verlaten en overleefden de crash. Sgt. Robson, Sgt. Formison, Sgt. Taylor, Sgt. McDougal en Sgt. Gurnell werden krijgsgevangen gemaakt.