Raey Hilton Cheatle Raey Hilton Cheatle

Birthdate / Geboortedatum: 11/07/1924
Birthplace / Geboorteplaats: Bankstown, NSW, Australie
Date of death / Overlijdensdatum: 08/02/1945

Zoon van Noel Rodney en Mabel Ruth Cheatle uit Bankstown; New South Wales; Australia.

De foto van de airman is Flt Sgt Allen Leonard Cheatle RAAF gedood in een vliegtuig ongeluk 25/7/1944 en begraven in Harrogate, Yorkshire, Verenigd Koninkrijk Hij is broer van Raey. Een brief werd doorgegeven aan mevrouw Cheatle in Australië van een van de bemanningsleden van Reay’s moeder, mevrouw Shield.

F/O R.C. Smalley is begraven in Groesbeek.

De familie bleef twee maal per jaar in memoriam berichten plaatsen. Vader Noel R Cheatle is overleden in 1976, die al meer dan twee decennia met zijn verdriet leefde om zijn tweelingzonen te verliezen.

Raey en Allen (oudste tweeling) werden geboren op 11 juli 1924 in Daphne Ave., Bankstown, NSW. Vader – Noel Rodney Cheatle – Beroep Carpenter was 25 jaar oud. Hij is geboren in Enfield, Sydney. Gehuwd 28/10/1922. Moeder – Mabel Ruth Fouleston was 23 jaar oud toen ze geboren waren. Zij is geboren te Broken Hill, NSW. Dr. S.J.Woodnough en Nurse Wadson hebben de geboorte bijgewoond.

Raey ging naar de middelbare school op de middelbare school van North Newtown 1936-38.
Hij studeerde examens in november 1938 en studeerde in de volgende vakken: Engels / Geschiedenis / Aardrijkskunde / Wiskunde I / Wiskunde II / Wetenschap / Tech.Drawing / houtwerk.
Mislukt: Frans
1ste klaspas: elementaire wetenschap.
Beroep na school: General Clerk bij Glebe Tool equipment bedrijf.

Eenmaal ingeschreven begon hij in Sydney 4/11/1943 en arriveerde in het Verenigd Koninkrijk 10/12/1943.
Op 6 maart 1944 werd hij gestuurd naar 9e Operations Training Unit in Crosby On Eden, Verenigd Koninkrijk. Dan op 16 mei 29 Operations Training Unit en op 17 augustus 51 basis bij Debden, waar hij 106 Squadron 27/10/1944 werd aangesloten en dan 97 (straatschappen) squadron11 / 1/1945 in Coningsby. Zijn karakter doorheen werd beoordeeld als VG.

Zijn promoties:
Vliegtuigman 2 – 30/1/1943
Toonaangevende vliegtuigman 27/3/1943
Sergeant – 14/10/1943
Vlucht-sergeant – 14/4/1944

cursussen:
No37 gunnery course Pass 26/3/1943
No37 gunnery course Pass 14/10/1943
Vliegtuig NCO cursus ‘B’ 12/2/1944
Whitley Bay (NE van Engeland) senior gunnery school 64%

Raey begin op 4/1/1943 in Sydney. Hij was 18 jaar en 6 maanden. Hij was 5 voet 6 inch lang en woog 114 pond. Zijn borst was 30 inch en 33 inch uitgeademd. Visie voor beide ogen was 6/6. Complexie: Eerlijk / Ogen: Hazel / Haar: Bruin / Religie: Kerk van Christus.
Onderscheidende markeringen
Littekens: nek van nek, rug van elleboog, linkerkant van nek, rechter knie. Mol terug van de rechterarm. Geen vaccinatie.
Raey Hilton Cheatle maakte zijn wil op 3/2/1943, terwijl bij No2 Unit RAAF in Bradfield Park NSW Australia. Hij maakte zijn moeder uitvoerder van zijn wil en maakte haar de enige begunstigde.
Probate werd verleend op 14/8/1945 en hij liet zijn moeder de som van £ 417-7s-1d verlaten.

3 documentafbeeldingen over Raey’s tweelingbroer – Allen Leonard Cheatle -death in Bomber Command toen hij op Hatfield Moor, Yorkshire om 01:47 25 juli 1944 neervalde.
Hij is om 26:35 op 26 juli omgekomen in de Doncaster Royal Infirmary. 3 Afbeeldingen COPYRIGHT Nationaal Archief van Australië.

Allen was de draadloze operator. In het burgerlijk leven was hij werkzaam als clerk in het Electricity and Costing Dept. van Bankstown Council. Hij verwierf 15/12/1942. Aangekomen in het Verenigd Koninkrijk 19/10/1943. Op 25/6/1944 werd hij geplaatst op 11e squadron basis. Gepromoveerd naar Vlucht Sgt 19/2/1944

De conclusie van het onderzoek naar de crash van zijn Halifax Bomber EB190 op Hatfield Moors om 01:47 25/7/1944.
a) Het vliegtuig was in de praktijk betrokken bij nachtcircuits en landingen. Het ging af, klimde ongeveer 300 meter, dan viel een duik naar stuurboord en viel ongeveer 2 mijl van het vliegveld af.
b) De binnenboord van de stuurboord is mislukt door de inlaatklep van nr. A. 2. Cilinderbreken. De buitenboord van de stuurboord geeft geen kracht door blijkbaar misbruik. De piloot kon het vliegtuig niet controleren met slechts twee havenmotoren die tijdens de eerste fase van de klim vanaf het opstarten werken.
Bemanning vermoord:
Sgt Cheatle draadloze operator 20y
Pilootman Laird 23y
Flt Engineer Sgt McCleod 24y
Flt Engineer Sgt Salter 21y
Navigator Pilot Officer Stalvies 21y
Bomb Aimer Sgt Wilkins 20y
overleefd:
Sgt Woodward en Sgt Wishart beide schutter.

Allen was zwaar verbrand op zijn gezicht, handen en benen en had een ernstig wond om zijn oog en boven zijn knie en lijd aan extreme schokken.

Zijn ouders in Australië kregen het telegram dat ze zeiden dat hij dood was om 10:25 uur 29/7/1944. Hij werd begraven in Yorkshire met volledige militaire eerbewijzen, met zijn tweeling Raey aanwezig 1 minuut na om 10:30 uur dezelfde dag.

Raey vroeg om Allen’s Zwitserse Chroom polshorloge, zijn zegelring met zijn voorletters ALG gegraveerd op het, zijn vulpen en een potlood.

Zijn ouders kregen onder de andere items van zijn effecten zijn beschadigde identiteitsschijven en een battledressjack met zijn luchtschutter insignes en sergeant chevrons. Zijn logboek werd ook teruggestuurd, evenals een persoonlijke dagboek.

Beelden copyright National Archives Australia

Bron Dorothy Ramser