Cecil Charles Holden

Location / Locatie: EE grave 98

Militairy Service / Krijgsdienst: Royal Air Force

Date of death / Overlijdensdatum: 31/08/1943

Zoon van Harry en Lily Holden uit Elveden; Suffolk.

Op 31 augustus 1943 stortte achter de zinkfabriek in Dorplein rond 04.00 ’s nachts een Stirling III van het 218 Squadron neer. Piloot was F/Sgt W.H. Clague. In het boek van René Vos, Gebroken vleugels : Luchtoorlog boven Cranendonck en Hamont-Achel 1940-1945 (Budel, 2011) wordt op p. 171-181 uitgebreid beschreven wat er rondom deze crash allemaal is gebeurd.

De Stirling maakte deel uit van een bombardementsmissie op Mönchengladbach. Op de terugweg werd het toestel aangeschoten door Duitse nachtjagers en moest het sein gegeven worden om het toestel te verlaten. Volgens de verklaring van P/O G.F. Lorne explodeerde het toestel kort nadat hij eruit was gesprongen. De brokstukken raakten over een lengte van meer dan vier kilometer verspreid.

Vier van de zeven bemanningsleden overleefden deze crash niet. Dat waren boordschutter Sgt Cecil Charles Holden (25); piloot F/O William Henry Clague (26); boordwerktuigkundige Sgt Jack Adam Whetton (21) en radiotelegrafist/boordschutter Sgt Harold Butler (20).

De drie anderen kwamen veilig aan de grond en wisten zelfs (tijdelijk) uit handen van de Duitsers te blijven. Waarnemer/bommenrichter P/O Gerald F. Lorne was bij zijn sprong geraakt door rondvliegende wrakstukken en had zijn voet gebroken. Hij landde in de bossen ten noordwesten van Weert. Hij vond onderdak bij een boerderij en werd van daaruit verder geholpen via een pilotenlijn. Begin februari 1944 was hij in Gibraltar en op 6 februari was hij weer terug in Engeland.

De Canadese staartschutter Sgt A.A. Frederickson was minder gelukkig: hij werd al snel krijgsgevangen gemaakt en belandde in het krijgsgevangenenkamp Kopernikus. Voor de derde overlevende, navigator Sgt Ian Alexander Robb, duurde het een stuk langer voordat hij in krijgsgevangenschap raakte. Hij heeft daar na de oorlog een boek over geschreven, Ian Robb’s Own Story. Met behulp van het verzet (de Possumlijn) kwam hij via Luik, Brussel, Parijs en Reims uiteindelijk in Fismes terecht. Daar werd de pilotenhulporganisatie verraden, en op 31 december werd hij gearresteerd door de Gestapo.

Robb werd aanvankelijk niet als krijgsgevangene behandeld en kwam zelfs in het concentratiekamp Buchenwald terecht. Maar in oktober 1944 veranderde dat. Dankzij het Rode Kruis werd hij overgebracht naar Stalag Luft III in Sagan.

William Henry Clague - Flying Officer
Jack Adam Whetton - Sergeant