Already adopted/Reeds geadopteerd
Peter Clermonts
Donald Robert Rich Donald Robert Rich

Graveyard / Begraafplaats: Gemeentelijke Begraafplaats Woensel "De Oude Toren"
Location / Locatie: EE grave 73

Militairy Service / Krijgsdienst: Royal Australian Air Force
Rang: Pilot Officer
Regiment: 218 Sqdn.
Number / Nummer: 414083


Age / Leeftijd: 21
Birthplace / Geboorteplaats: Muttaburra, Queensland, Australia
Date of death / Overlijdensdatum: 22/06/1943
Place of death / Overlijdensplaats: Maarheeze

Zoon van Cecil Frederick en Mary Rich; Echtgenoot van Alice Rich uit St. Kilda; Victoria; Australia.

In de nacht van 21 op 22 juni 1943 voerde Bomber Command een grootscheepse aanval op Krefeld. In totaal 705 bommenwerpers lieten daar 2.306 ton aan bommen vallen. Meer dan duizend burgers werden gedood en 4.550 raakten gewond. Ook de RAF betaalde een flinke tol: 44 vliegtuigen keerden niet terug van deze missie. Daarvan kwamen er 31 in Nederland neer, waarvan vijftien in Noord-Brabant: in Alphen, Asten, Bergeyk, Berlicum, Boxtel (2), Deurne, Dinther, Oeffelt, Oudenbosch, Rucphen, Sint Anthonis, Uden en Woensdrecht.

En om 01.32 crashte ook in Sterksel een Short Stirling III van het 218 Squadron. Dit vliegtuig werd gevlogen door de Australiër P/O D.R. Rich en neergeschoten door een Messerschmitt Me 110 van 6/NJG 1. Maar dit jachtvliegtuig werd zelf ook geraakt, zodat Hptm E-W. von Boning en marconist Ofw F. Johrden een noodlanding moesten maken bij de Achelse Kluis. Hun vliegtuig was verloren, maar zelf brachten ze het er levend vanaf.

Dat gold niet helemaal voor de bemanning van de Stirling. Drie bemanningsleden overleefden het ontploffen van de eigen bommen niet: piloot P/O Donald Robert Rich (21), bommenrichter Sgt Brian Kermode en marconist Sgt Stanley Herbert Burrows (28). Die laatste werd pas dagen later dood gevonden, met zijn ongeopende parachute nog om.

De vier overige bemanningsleden, Sgt F. Fawcett; Sgt A.J. Small; Sgt. J.J. McDonald (een Canadees, die later, op 19 mei 1945, in het krijgsgevangenkamp is overleden) en Sgt H. Hill werden gevangenen genomen. In 2000 is op initiatief van Ad Hermens uit Geldrop en Marietje van den Boomen uit Someren-Heide aan de Panweg een monument opgericht als “eerbetoon aan allen die in deze omgeving tijdens de Tweede Wereldoorlog 1940 – 1945 om het leven kwamen” (dus niet puur en alleen voor de drie uit deze Stirling).

Tijdens de ANZAC-Day ceremonie van 24-04-2015 werd het boek “The Fallen” gepresenteerd.
In dit boek staat ook de volgende airmen beschreven, namelijk Flying Officer John Wilson Thorpe and Pilot Officer Donald Robert Rich. Beiden begraven op Eindhoven (Woensel) General Cemetery.

Met dank aan P. Clermonts voor de foto’s en aanvullende informatie over Donald Robert Rich.

Artikel Australische kranten met een lijst van Wives and Fiances uit het Verenigd Koninkrijk. Mevrouw A Rich is inbegrepen.
Afbeelding van het schip ‘Orbita’ waar ze is vermeld. Zij zeilen vanaf Liverpool op 18 oktober 1946. Ze is een radiografen van 25 jaar, wonen 5 Cromford Road, Wicksworth, Derbyshire, Verenigd Koninkrijk. Haar bestemmingshaven was Sydney.

Mevrouw Mary Rich stuurde op 16 september 1947 een brief aan de War Graves Commission over de serviceman begraven in Plot 73. Mevrouw Rich was ervan overtuigd dat deze jongen haar zoon was. Zij werd uiteindelijk in dit geloof in 1949 gerechtvaardigd. Het instinct van een moeder was juist. Ze moest 6 lange jaren wachten, omdat de Canadese onderzoekers het lichaam naar Groesbeek verhuisden zonder de kist te openen en hem onjuist als een ‘onbekende’ Canadese geïdentificeerd. Had ze de kist van het lichaam gevonden in Sterksel op 22 juni 1943 geopend, met de kist duidelijk aangeduid met UNBEK -ENG-FLIEGER, (zoals gedetailleerd in afbeelding dat daterde 5 februari 1948) zouden zij zijn dienstnummer 414083 duidelijk aan de binnenkant van zijn Field Service Cap, zijn Pilot’s Wings op zijn battledress en Pilot Officer vlechten en een sigaret case met zijn initialen gegraveerd op het.

Donald ‘Doc’ Robert Rich geboren in Muttaburra, Queensland naar ouders Cecil Frederich Rich b 1894 Station Manager en Mary Monk b 1894 die in 1974 in Albany Creek overleed.

Hij viel in een Stirling BK722 neer.

Zijn moeder Mary schreef 28/7/43: –
Ik had gehoopt dat er misschien iets nieuws over mijn zoon zou zijn, omdat hij op 21 juni vermist was. Ik besef het wel dat de afdeling mij zal adviseren zodra ze iets horen, maar de angst en onzekerheid zijn een grote druk.

Brief van Mary 28/8/43: –
Zou het mogelijk zijn om me te vertellen of zijn vliegtuig neergestort is, landde of of de bemanning parachuteerde?

Brief van Maria 3/7/1944: –
Van de ouders van een van de bemanning heb ik gehoord dat hun zoon en een ander lid van de bemanning begraven zijn in de Oorlogsbegraafplaats in Eindhoven, Holland, in de buurt, is het graf van een onbekende vlieger, die op dezelfde datum op dezelfde plaats is opgehaald Als een van de bemanningsleden zijn er nog geen andere graven in de begraafplaats op die plaats ‘Sterksel’ opgehaald of op die datum.

Onderzoeksverslag 5 feb 1948: –
Begraafplaatsrecords tonen aan dat graf 73-plot EE het lichaam van een airman op 22 juni 1943 in Sterksel heeft gedood. Sterksel ligt 5 kilometer ten noorden van de crash, en de datum is hetzelfde. Omdat we geen ander slachtoffer hebben om met dit graf te verbinden, zou het denkbaar kunnen zijn van P / O Rich. Helaas is dit graf nu leeg; het lichaam is verwijderd Het is mogelijk dat de Canadese GRU het lichaam naar GroesbeekCemetery verwijderde; Ze namen een aantal lichamen van Woensel en deze ‘onbekende’ die naast een canadees begraven is, kan in feite zijn verwijderd.

Onderzoeksrapport 18/10/1948: –
P / O Rich werd begraven in perceel 73.
Ik heb vervolgens de grafen 72 en 73 gecontroleerd om de verwarring over de begraafplaats van F / O Milne op te vullen. Ik ontdekte dat beide grafen kisten bevatten, die in graf 73 niet eerder waren geopend. De verklaring van de legerofficier die oorspronkelijk Grave 72 heeft opgegraven (met dien verstande dat kist 72 in graf 73 was) is compleet bilge. De kist in graf 73 was duidelijk gemarkeerd UNBEK-ENG-FLIEGER 73. Het onderzoek van de overblijfselen in dit graf laat geen twijfel dat de bewoner D.R. Rijk (de geparkeerde sigarettenkoffer bijgevoegd) Er worden afspraken gemaakt om een ​​kruis op te richten.

Brief van Onderzoek 26/11/1948: –
De overblijfselen van P / O Rich zijn nu geïdentificeerd. Naast de sigarettenhoes werd identiteit opgericht door RAAF battledress, pilotsvleugels, p / o vlechtwerk en een field service cap met diens servicenummer binnenband. De sigarettenkoffer is erg lastig, maar we hebben het vandaag aan u doorgestuurd, omdat u het misschien gedeeltelijk kan repareren voordat u het doorgaat naar de nabestaanden. Een handgeschreven notitie aan de onderkant werd later toegevoegd “geval ontvangen gevonden ongeschikt om terug te keren naar nabestaanden”.

Brief van Mary januari 1949: –
Ik heb je brief ontvangen met nieuws over mijn zoon. Ik dank u daarvoor heel erg hartelijk. Ik waardeer uw gedachte heel erg door te zeggen dat hij niet is verbrand. Misschien kun je beseffen hoeveel dat voor mij betekent. Met vriendelijke groet Maria

Bijna 6 jaar van het niet weten was op het einde.

Ook enkele foto’s van de herdenking van de ANZAC-Day ceremonie in 2015.

Invoer in de Australische krant over hem missen 1943.
Afbeeldingen copyright Nationaal Archief Australië.

Bron Dorothy Ramser


Related / Gerelateerde
Brian Kermode - Sergeant
Stanley Herbert Burrows - Sergeant

Additional information?

Graves Foundation Brabant is continuously looking for possible new additional information on the grave of the person.
If you are in possession of pictures, facts or stories about this particular grave or person and you want to share this with us, do not hesitate to click on the link below.
Click to share additional information.

Aanvullende informatie?

De Gravenstichting Brabant is continue op zoek naar mogelijk nieuwe aanvullende informatie over het graf of de persoon.
Bent u in het bezit van foto's, weetjes of verhalen over dit specifieke graf of de persoon en bent u bereid om dit met ons te delen, aarzel dan niet en klik op onderstaande link.
Klik hier om aanvullende informatie te delen.
Totaal aantal graven
689
Totaal geadopteerd
35


Laatste updates
Mcgregor, C.W.
Pearl, J.A.
Moss, R.W.
Murray, D.E.
Morris, W.R.
Taylor, C.F.
Macpherson, J.B.A.
Proctor, F.
Marrows, B.
Harvey, B.M.

Share This