Already adopted/Reeds geadopteerd

Birthplace / Geboorteplaats: Kaczanowo, Polen
Date of death / Overlijdensdatum: 28/08/1942
Place of death / Overlijdensplaats: Eindhoven, Woenselsestraat

Feliks Gawlak werd geboren op 14 mei 1918 in Kaczanowo, Polen. Tijdens de tweede wereldoorlog maakte Gawlak deel uit van 305 Polish Bomber Squadron, een Pools squadron dat deel uitmaakte van de Britse Royal Air Force. Na de inval van Polen door Duitsland in 1939, vluchtten veel Poolse soldaten via het zuiden naar Frankrijk, waar zij voor de Franse luchtmacht vochten. Na de Franse overgave werden de meeste van deze piloten geëvacueerd door het Verenigd Koninkrijk en ondergebracht in speciale Poolse squadrons bij de Royal Air Force. Alhoewel er geen documenten beschikbaar van zijn, is het aannemelijk dat Feliks Gawlak op deze manier ook in het Verenigd Koninkrijk terecht is gekomen.

In 1941 en 1942 nam Gawlak deel aan verschillende missies, zoals bombardementen op Keulen, Boulogne, Duisburg en Flensburg. De laatste missie van Gawlak startte op 27 augustus 1942 om 20:45 op RAF Hemswell in Lincolnshire, Verenigd Koninkrijk.

Op 27 augustus 1942 om kwart voor negen ‘s avonds vertrok de bemanning met hun Vickers Wellington mark IV, serienummer Z1245 en call sign SM-D vanaf RAF Hemswell in het Engels Lincolnshire. Het doel van de missie, waar 21 Wellingtons, 5 Stirlings, 3 Lancasters, 1 Halifax en 1 Hampden aan meededen, zijn de Henschel vliegtuigfabrieken in Kassel, aan de rivier de Fulda in Duitsland. De bemanning van de Z1245 bereikte de stad echter niet en kreeg orders door te vliegen naar Münster. Tijdens de vlucht terug naar Hemswell werd het vliegtuig beschoten door de Duitse nachtjager gevlogen door Majoor Steib van de Nachtjagdgeschwader 1 (eins). Boven Eindhoven probeerde Piloot Pytlak zijn beschadigde kist buiten de stad te landen, maar deze poging was tevergeefs. De bemanning werd gedwongen het toestel te verlaten, dit lukte navigator Kiewnarski en boordschutter Frankowski. De rest van de bemanning slaagde hier helaas niet in en stortte rond half 1 ‘s nachts in de nacht van 27 op 28 augustus neer bij Woenselsestraat 101, van de familie Renders, in Vlokhoven. Het staartstuk van het toestel kwam neer op de bovenverdiepingen van nummers 103 en 105, van de familie van Liempt. De crash kostte naast de levens van Jan Pytlak, Józef Janik en Feliks Gawlak ook die van vijf mensen op de grond. Het neerkomen van het staartstuk leidde tot de dood van Petrus van Liempt, Wilhelmina van Liempt-Terheijden, Catharina van Liempt, Maria van Liempt en W. Renders.

Voor zijn verdiensten bij de Poolse luchtmacht ontving Gawlak verschillende onderscheidingen, waaronder de zilveren Orde Virtuti Militari. Dit is de hoogste militaire onderscheiding van Polen, vergelijkbaar met de Militaire Willems Orde.

F/Lt Kiewerski werd krijgsgevangene en later doodgeschoten door de Gestapo in Maart 1944, hij is begraven in Poznan.
Sgt Frankowski vluchte en keerde terug naar Engeland.

Door de leerlingen, Fausto Beijne & Bas Krol, van het Stedelijk College in Eindhoven is onderzoek gedaan en zijn bovenstaande bevindingen gevonden. Hun volledige verslag met nog veel additionele informatie is te bekijken via deze link.

Bij de afbeeldingen ziet u het brandweer rapport en het rapport van de Bescherming Bevolking.
v.l.n.r. Sgt. Jan Pytlak, Fl/Lt. Antoni Kiewnarski, Sgt. Feliks Gawlak, Sgt. Tadeusz Frankowski, Fl/Sgt. Józef Janik.

Józef Janik - Flight Sergeant
Jan Pytlak - Sergeant