Foster Richard Alleyn Foster Richard Alleyn

Number / Nummer: J/85507

Date of death / Overlijdensdatum: 20/02/1944
Place of death / Overlijdensplaats: Valkenswaard

Het vliegtuig is gecrashed op 2 km ten noord-noord-oosten van Valkenswaard.

Het vliegtuig, een Lancaster, werd bestuurd door pilot McKenzie en was op de terug weg van een aanval op Leipzig, crashed om 05:45. Vetrokken van Vliegveld Linton-on-Ouse om 23:54.
Het 426 squadron was een onderdeel van de RCAF en de bemanning bestond bijna geheel uit Canadezen, met uitzondering van de boordwerktuigkundige Gwynne, die van de RAF was.
Het vliegtuig werd neergeschoten door een nachtjager en explodeerde nog voor het de grond raakte. Alle bemanningsleden zijn hierbij omgekomen.

Totale omvang van deze aanval was 823 vliegtuigen: 561 Lancasters, 255 Halifaxes en 7 Mosquitos.
44 Lancasters en 34 Halifaxes gingen verloren.
Het was een slechte nacht voor het Bomber Command. Vanaf de Nederlandse kust tot boven Duits grondgebied lag men onder vuur van Duitse nachtjagers.
Het effect van het bombardement was moeilijk waarneembaar door het slechte zicht.

Dubbelgraf met Cox PC

Morris Allan Mckenzie - Pilot Officer