Horace Pape

Militairy Service / Krijgsdienst: Royal Air Force

Date of death / Overlijdensdatum: 29/06/1943
Place of death / Overlijdensplaats: Wolfsput, Aarle-Rixtel

Zoon van James en Susannah Pape; Echtgenoot van Monica Pape uit Huyton; Lancashire.

Op 29 juni 1943 kwam midden in de nacht, om 02.33, een Halifax II bommenwerper van het 10 Squadron van de RAF neer bij de Wolfsput. Het vliegtuig werd gevlogen door P/O S. Peate.

Deze bommenwerper maakte deel uit van een actie met 608 vliegtuigen die Keulen als doelwit hadden. Daarvan bereikten uiteindelijk 540 vliegtuigen hun doelgebied. Bij deze raid gingen 25 vliegtuigen verloren, die onder andere bij Aalst, Waalre, Boekel, Netersel, Nuenen en Aarle-Rixtel neerkwamen.

Deze laatste crash werd veroorzaakt door een Duitse nachtjager, gevlogen door Major Radusch van I/NJG1. Twintig minuten later zou dezelfde piloot nog een andere Britse bommenwerper, een Avro Lancaster, neerhalen die bij Nuenen neerstortte.

Er sneuvelden 7 canadese bemanningeleden.
Sgt. Wop/AG. A. Bailey.
Elt.Sgt. AG. J. G. Sweeney.
Flt.Sgt. AG. H Erickson.
Flt.Sgt. Nav. P. L. Rakoczy.
F/O. Air Bomber H. H. Pearson.
Sgt. Flt. Eng. H. Pape.
F/O. Pilot S. Peate.
Het toestel dat vermoedelijk aangeschoten was, stortte neer ten oosten van het kanaal de Zuid-Willemsvaart onder het gehucht “Wolfsputten”, ook nog aangeduid door de “Smouse Bult”. De lichamen van de vliegers zijn met militaire wagens overgebracht.

Alfred Bailey - Sergeant
Joseph Gerald Sweeney - Flight Sergeant