James William Butterworth

Rang: Warrant Officer

Date of death / Overlijdensdatum: 21/07/1944
Place of death / Overlijdensplaats: Boxtel

Zoon van William Rhodes Butterworth en Mary Butterworth uit Rochdale; Lancashire; Echtgenoot van Teresa Butterworth uit Rochdale.

Op 21 juli 1944 stortten twee Lancaster-bommenwerpers bijna tegelijkertijd in Boxtel neer, nadat ze aangeschoten waren door Duitse jagers. De ene (met kenteken LM-183) werd neergeschoten door Heinz-Wolfgang Schnauffer van het 4./NJG2 en crashte om 01.40 bij de Mijlstraat. De andere (LM-185) werd vijf minuten later het slachtoffer van Lt J. Förster van 8./NJG2 en kwam neer bij Onrooi. Beide Lancasters van het 90 Squadron waren vanuit hun basis Tuddenham vertrokken om Homberg te bombarderen. Geen van de bemanningsleden van deze twee toestellen overleefde het.

Zes leden van de bemanning van de LM-183 zijn begraven op de militaire begraafplaats van Woensel: piloot F/Lt Philip John Rossington (graf KK-100); boordschutter Sgt Spencer Christopher John Butcher (graf KK-101); boordschutter Sgt Harry Richard Stuart Hunnisett (graf KK-102); bommenrichter F/O Hugo Hysert Borchardt (30) (RCAF) (graf KK-103); radiotelegrafist en boordschutter W/O James William Butterworth (30) en boordwerktuigkundige Sgt Jeremiah Francis Dineen (20) delen graf KK-104-105. Het zevende bemanningslid, navigator F/O Harold Francis Sargent Best (22), was net als Borchardt een Canadees en ligt begraven op de Canadese erebegraafplaats in Groesbeek, graf XVI. D. 1.

Zaterdag 22 juli 1944 om 01.40 uur een toestel neergeschoten en neergestort 2 kilometer ten zuiden van Boxtel in een weiland aan de Mijlstraat. Opgestegen van vliegveld Tuddenham met bestemming Homburg om daar te bombarderen.

Op het Milnrow Memorial staat in het park in Milnrow, Greater Manchester een oorlogsmonument met daarop vele namen van slachtoffers van de 1e en 2e wereldoorlog.
Ook James William Butterworth staat op dit monument vermeld. Voor meer informatie over dit monument klik hier.

Philip John Rossington - Flight Lieutenant
Jeremiah Francis Dineen - Sergeant