John Franklin James

Graveyard / Begraafplaats: Gemeentelijke Begraafplaats Woensel "De Oude Toren"
Location / Locatie: JJ grave 25

Militairy Service / Krijgsdienst: Royal Australian Air Force
Rang: Sergeant
Number / Nummer: 404104


Age / Leeftijd: 25
Date of death / Overlijdensdatum: 13/06/1941

Zoon van Edwin Alfred en Ellen Louise James uit Morningside; Queensland; Australia. A.f.i.a.

Op 13 juni 1941 om 03.18 uur stortte een Armstrong Whitworth Whitley V van het 102 Squadron neer. Het toestel werd gevlogen door Sgt J. Chapman en was op een bombardementsmissie naar Schwerte. Gezien het tijdstip werd de Whitley op de terugweg neergeschoten door een Duitse nachtjager. Lange tijd is gedacht dat die bestuurd werd door Lt Knacke van 2/NJG 1, maar die blijkt voor deze nacht geen treffers te hebben gemeld. Waarschijnlijk was het een andere Duitse “ace”, namelijk Hptm Hans-Dieter Frank.

De volledige bemanning van de bommenwerper kwam om bij deze crash. Het waren behalve de piloot John Chapman (24), boordschutter Sgt James Hall (19); boordschutter Sgt John Mathew Bailey Tunnah (30); bommenrichter P/O Raymond Woodrow Dawson (22); co-piloot Sgt John Franklin James (RAAF) (25); radiotelegrafist Sgt Kenneth Ridd Winter (2). Sgt James werd pas na negen dagen gevonden, vermoedelijk bij de berging van het wrak.

Het toestel kwam neer op de Gagelsche Akkers aan de Genneperweg. Bij daglicht kwam daar een grote groep nieuwsgierigen op af. Een van hen verklaarde hardop dat daar niet een Engels vliegtuig uitgebrand lag, maar een Duits dat door de Duitsers nog voor de dageraad was voorzien van Engelse kentekens. Mensen lachten, maar in de menigte stonden ook anderen die Johannes Boons aangaven bij de Duitse Ortskommandant in Eindhoven, waar hij op 15 juni naar toe werd gebracht voor verhoor en in afwachting van zijn straf voor het verspreiden van valse geruchten.


Related / Gerelateerde
John Chapman - Sergeant
James Hall - Sergeant
John Matthew Bailey Tunnah - Sergeant
Raymond Woodrow Dawson - Pilot Officer
Kenneth Ridd Winter - Sergeant

Additional information?

Graves Foundation Brabant is continuously looking for possible new additional information on the grave of the person.
If you are in possession of pictures, facts or stories about this particular grave or person and you want to share this with us, do not hesitate to click on the link below.
Click to share additional information.

Aanvullende informatie?

De Gravenstichting Brabant is continue op zoek naar mogelijk nieuwe aanvullende informatie over het graf of de persoon.
Bent u in het bezit van foto's, weetjes of verhalen over dit specifieke graf of de persoon en bent u bereid om dit met ons te delen, aarzel dan niet en klik op onderstaande link.
Klik hier om aanvullende informatie te delen.
Totaal aantal graven
689
Totaal geadopteerd
29


Laatste updates
Mcgregor, C.W.
Pearl, J.A.
Moss, R.W.
Murray, D.E.
Morris, W.R.
Taylor, C.F.
Macpherson, J.B.A.
Proctor, F.
Marrows, B.
Harvey, B.M.

Share This