Already adopted/Reeds geadopteerd

Date of death / Overlijdensdatum: 22/06/1944
Place of death / Overlijdensplaats: Riethoven

Zoon van Reuben Joseph en Nellie Shacklock Vowles
Echtgenoot van Gwenneth Louisa Vowles uit Hemley Beach; South Australia.

Hi nam deel aan de RAAF op 11 september 1941. Na zijn opleiding als navigator werd hij ingedeeld bij het 44e Squadron RAF in Bomber Command in Engeland. Vowles is gedood tijdens een vlucht over Nederland op 22 Juni 1944.

Op 22 juni 1944 stortte bij Riethoven een Lancaster III-bommenwerper neer van het 44 Squadron, gevlogen door P/O E.A. Canty, een Australiër. Het vliegtuig kwam neer in de Walikerheide, tussen het Eerste Molenveld en het Riethovense Walik. Waren zei 200 meter verder op de grond gekomen was dit een ramp geweest want dan was heel Walik van de kaart geveegd. Omdat er in Riethoven niemand is omogekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog liet de pastoor destijds 4 Mariakapelletjes bouwen als monument, alleen is er nooit een monument geweest voor de 7 soldaten uit de Lancaster III. Maar dit gaat veranderen omdat op zaterdag 22 juni, 2019 75 jaar na de crash wordt een monument onthult voor de 7 soldaten.
Er is ook al een monument in Long Eaton waar Scott geboren is.

De rest van de bemanning bestond uit radiotelegrafist F/O W.M. Crook, bommenrichter Sgt E. Norris, navigator F/O J.R. Vowles (een Australiër),
boordwerktuigkundige Sgt R.E. Clay, en de boordschutters F/Sgt L.J. McCoy (Australiër) en Sgt E.G. Scott.

Zij kwamen allemaal om het leven bij deze crash. De bommenwerper waarin ze vlogen, werd om 00.50 uur neergeschoten door een Duitse Junkers Ju-88 van 4/NJG 3, gevlogen door OLt H. Leube, en StFwbl F. Druschke en Fwbl E. Scheve als bemanning. Deze jager was een kwartier daarvoor opgestegen van Welschap wat de voorganger was op Eindhoven Airport.

Deze bommenwerper maakte deel uit van een missie naar Duitsland met de bedoeling een complex van chemische fabrieken in Gelsenkirchen te bombarderen, waar synthetische benzine uit steenkool werd gewonnen. Van de 123 Lancasters die aan het bombardement hadden meegedaan, werden er acht boven Brabant neergeschoten. Behalve in Riethoven, stortten ze neer in Boxtel, Drunen, Helvoirt, Macharen, Nuenen, bij Werkendam in de Biesbosch en Westerhoven.

Door de leerlingen, Dennis Leroux & Hugo Zwiep, van het Stedelijk College in Eindhoven is onderzoek gedaan en zijn bovenstaande bevindingen gevonden.

Bron oa Dorothy Ramser

Edwin Albert Canty - Pilot Officer