John Rowland Hill John Rowland Hill

Birthplace / Geboorteplaats: Bristol
Date of death / Overlijdensdatum: 22/06/1944
Place of death / Overlijdensplaats: Nuenen

Zoon van George William en Ammelie Maria Hill uit Holbrook; Derbyshire. B.sc.

John Rowland Hill werd geboren in Bristol in 1915. John’s vader George stierf in de oorlog van 1914-18. Ammelie moest John alleen opvoeden.

Ammelie hertrouwde Charles Fredrick Russett een zakenman uit Bristol in 1931 toen John 15 jaar oud was. John or (Jack) zoals hij ook werd genoemd door zijn familie, was erg goed op school en ging verder op de universiteit waar hij zijn wetenschappelijke graad haalde. Na de universiteit begon John als leraar op de Chipping Campden Grammar School. Al aan het begin van de 2e wereld oorlog besloot bij, ondanks dat hij een reservist was, om in dienst te gaan bij de RAF.

Hij werd naar Canada gezonden voor een training op Lancaster Bombers vliegtuigen hij werd geplaatst in het 49 Sqn Scampton in Lincolnshire. 49 Sqn verhuisde naar Fiskerton Airfield in 1944 toen de Scampton landingsbaan werd verbeterd. Tijdens zijn verblijf in Scampton John ontmoette een WAAF genaamd Eve, zij besloten samen te trouwen, 2 weken voor het huwelijk op 21 juni 1944, John (Johnny) zoals hij door zijn crew werd genoemd, vertrok hij om 23.00 uur op een vlucht naar Duitsland.

F/L Johnny Hill en zijn crew werden enkele uren later neergeschoten door een Duitse nacht jager.

Op 22 juni 1944 stortte op het Wettenseind een Lancaster I bommenwerper neer van het 49 Squadron, gevlogen door F/Lt J.R. Hill. Hij kwam met zijn volledige bemanning om het leven: Sgt. G.F. Witty; F/O K.W. Jones; Sgt. T.B. Whewell; Sgt. T.A. Hall; Sgt. D.M.F. Bell en F/Sgt G.F. Wood. Deze bommenwerper maakte deel uit van een missie naar Duitsland met de bedoeling een complex van chemische fabrieken in Gelsenkirchen te bombarderen, waar synthetische benzine uit steenkool werd gewonnen. Van de 123 Lancasters die aan het bombardement hadden meegedaan, werden er acht boven Brabant neergeschoten. Behalve in Nuenen, stortten ze neer in Boxtel, Drunen, Helvoirt, Macharen, Riethoven, bij Werkendam in de Biesbosch en Westerhoven.

De Crew was op haar 9e operatie. Zij vlogen met een Lancaster ME675 (EA-R).

Dubbelgraf met Jones KW

George Frederick Witty - Sergeant