Joseph Arthur Hay Joseph Arthur Hay

Graveyard / Begraafplaats: Gemeentelijke Begraafplaats Woensel "De Oude Toren"
Location / Locatie: RR grave 76

Militairy Service / Krijgsdienst: Royal Canadian Air Force
Rang: Warrant Officer Class I
Regiment: 190 (R.A.F.) Sqdn
Number / Nummer: R/138525


Age / Leeftijd: 34
Birthplace / Geboorteplaats: Chatham, Canada
Date of death / Overlijdensdatum: 11/05/1945

Zoon van Andrew J. en Mary Hay; Echtgenoot van M. Eleanor Hay uit Loggieville; New Brunswick; Canada.

Miramichi airman Joseph Arthur Hay is geboren in Chatham op 16 april 1911. Hij was een kapper in het burgerlijke leven. Joe had twee jaar als signaler bij het 2de Bataljon van het North Shore Regiment gediend voordat hij in oktober 1941 bij de RCAF werd ingeschreven.

Arthur trouwde met Maria Eleanor Kelly, uit Loggieville, in september 1942 in Montreal. Hij werd in januari 1943 als airgunner opgeleid en werd geplaatst op 10 AOS Chatham. In september werd hij overgeplaatst naar Debert, NS, in januari 1944 vertrok hij naar het Verenigd Koninkrijk. Zijn dochter, Mary Eleanor Carolyn Hay, werd in augustus 1944 geboren.

Sergeant Hay werd in oktober overgeplaatst naar de 1665 Heavy Conversion Unit, RAF, en werd gekwalificeerd als draadloze luchtschutter. Hij werd op 6 maart 1945 aan 190 Squadron (RAF) toegevoegd.

Op 24 maart 1945 nam Arthur deel aan de luchtaanval van de 6e Airborne Division op het Hamminkeln gebied als onderdeel van Operation Varsity om een brughoofd over de Rijn te slaan. Arthur’s vliegtuig sleepte een Horsa-zweefvliegtuig, die mannen en apparatuur van het 12de Bataljon Devonshire Regiment droeg. In april 1945 was het 190 Squadron bezig met het vliegen van voorraden brandstof naar eenheden aan het front.

In mei 1945 vervoerde 190 Squadron als onderdeel van Operation ‘DOOMSDAY’ militairen naar Noorwegen om het Duitse garnizoen te ontwapenen. Arthur’s Halifax-bommenwerper kwam in de problemen en moest gedwongen uitwijken naar Nederland. Op 11 mei keerde Arthur terug naar het Verenigd Koninkrijk van het B78-vliegveld in Eindhoven op een Wellington-bommenwerper, NC 489, van 69 Squadron RAF.

De zwaar geladen NC 489 zwaaide af na de start en om sommige bomen te vermijden stallde het vliegtuig en crashte vervolgens. Arthur en zes andere airmen werden gedood. Warrant Officer First Class Joseph Arthur Hay, en de andere zes airmen, zijn in dezelfde rij begraven in de Eindhoven Algemene Begraafplaats, Nederland.

Deze informatie is overgenomen van Garry Silliker


Related / Gerelateerde
Jack Clark - Corporal
Noel Vivian Ryder - Flight Sergeant
James Arthur Keeping - Sergeant
Sheddon John Alderson - Sergeant
Wallace Dexter - Flight Sergeant
John Coghlan - Warrant Officer

Additional information?

Graves Foundation Brabant is continuously looking for possible new additional information on the grave of the person.
If you are in possession of pictures, facts or stories about this particular grave or person and you want to share this with us, do not hesitate to click on the link below.
Click to share additional information.

Aanvullende informatie?

De Gravenstichting Brabant is continue op zoek naar mogelijk nieuwe aanvullende informatie over het graf of de persoon.
Bent u in het bezit van foto's, weetjes of verhalen over dit specifieke graf of de persoon en bent u bereid om dit met ons te delen, aarzel dan niet en klik op onderstaande link.
Klik hier om aanvullende informatie te delen.
Totaal aantal graven
689
Totaal geadopteerd
29


Laatste updates
Pearl, J.A.
Moss, R.W.
Murray, D.E.
Morris, W.R.
Taylor, C.F.
Macpherson, J.B.A.
Proctor, F.
Marrows, B.
Harvey, B.M.
Thomas, B.H.

Share This