Joseph Fernand Rolland Hurteau

Number / Nummer: R/194194

Date of death / Overlijdensdatum: 23/04/1944
Place of death / Overlijdensplaats: Sint Oedenrode

Zoon van Avila en Alphonsine Hurteau uit Montreal; Province of Quebec; Canada.

Op 23 april 1944 stortte een Halifax neer om 02.15 bij Sint Oedenrode. Het doel van die nacht was Düsseldorf geweest, vertrokken vanaf luchthaven Tholthorpe om 22.30.
Het vliegtuig werd neergeschoten door Flak afweergeschut.
De piloot, 21 jaar oud, kwam om bij deze crash, net als de navigator F/O Benoit Charles Eugene Fortin en de boordschutters P/O Joseph Henri Charles Legault (23) en F/Sgt Joseph Fernand Rolland Hurteau (28). Brisson en Legault liggen begraven op de Canadese erebegraafplaats in Groesbeek, respectievelijk in graf XVI. B. 6 en graf XVI. B. 12. Fortin en Hurteau liggen begraven op de Algemene Begraafplaats Woensel (Eindhoven) graf KK. 38 en KK. 39. Boordwerkuigkundige Sgt Ian Welch (19), de enige niet-Canadees, overleefde de crash evenmin. Ook hij werd begraven in Woensel, graf KK. 45.

Twee bemanningsleden wisten aanvankelijk uit handen van de Duitsers te blijven. Dat waren F/O J.Y. Rosrossiers (of Desrosiers) en W/O J.E.L Davidson. De eerste werd in mei 1944 in Antwerpen door de Gestapo gearresteerd en belandde uiteindelijk in het krijgsgevangenenkamp Stalag Luft 3 terecht. Ook Davidson werd in Antwerpen gepakt, op 17 juni 1944. Hij werd als krijgsgevangene naar het krijgsgevangenenkamp Stalag Luft 7 gestuurd.

Ian Welch - Sergeant
Benoit Charles Eugene Fortin - Flying Officer