Joseph Gerald Sweeney Joseph Gerald Sweeney

Number / Nummer: R/90889

Date of death / Overlijdensdatum: 29/06/1943
Place of death / Overlijdensplaats: Wolfsput, Aarle-Rixtel

Zoon van Eugene Sweeney en Angelena Sweeney (Nee Mcdonald).

Op 29 juni 1943 kwam midden in de nacht, om 02.33, een Halifax II bommenwerper van het 10 Squadron van de RAF neer bij de Wolfsput. Het vliegtuig werd gevlogen door P/O S. Peate.

Deze bommenwerper maakte deel uit van een actie met 608 vliegtuigen die Keulen als doelwit hadden. Daarvan bereikten uiteindelijk 540 vliegtuigen hun doelgebied. Bij deze raid gingen 25 vliegtuigen verloren, die onder andere bij Aalst, Waalre, Boekel, Netersel, Nuenen en Aarle-Rixtel neerkwamen.

Deze laatste crash werd veroorzaakt door een Duitse nachtjager, gevlogen door Major Radusch van I/NJG1. Twintig minuten later zou dezelfde piloot nog een andere Britse bommenwerper, een Avro Lancaster, neerhalen die bij Nuenen neerstortte.

Er sneuvelden 7 canadese bemanningeleden.

Het toestel dat vermoedelijk aangeschoten was, stortte neer ten oosten van het kanaal de Zuid-Willemsvaart onder het gehucht “Wolfsputten”, ook nog aangeduid door de “Smouse Bult”. De lichamen van de vliegers zijn met militaire wagens overgebracht.

Op de foto’s:

• Inscription – Cobalt’s WWII and Korea Fallen, Major Edward J Holland VC Memorial Park, Cobalt Ontario, Photo by Ken Riley
  • Cenotaph – Cenotaph, Major Edward J Holland VC Memorial Park, Cobalt Ontario, Photo by Ken Riley

• Related / Gerelateerde
    Alfred Bailey - Sergeant