Lancelot Rodney Cayley Shadwell

Rang: Flying Officer

Date of death / Overlijdensdatum: 04/04/1943
Place of death / Overlijdensplaats: Nederweert

Zoon van Lancelot Cayley Shadwell en Dorothy Shadwell uit Kingston Deverill; Wiltshire.

Verhaal van een ooggetuige:
“Zondagmorgen 4 april 1943 vonden we een vliegtuig dat was gebroken in vier stukken op de Colusdijk In Nederweert.
Drie grote stukken werden gevonden in een dennenbos en de vierde stuk lag in een veld.
In dit stuk vonden we het lichaam van Navigator F / O Alberry (Charles Robert Cecil Austin).
Nadat we gingen terug ontmoetten we een oudere man die ons vertelde dat diep in het bos in een groot stuk een bemanningslid levend was gevonden met een wond op zijn hoofd, dit was airgunner Sgt Webb (Thomas Henry) die nog vast zat in zijn stoel.
De rest van de bemanning lag op een afstand van 50 meter van het wrak, waarschijnlijk hebben zij de jump-call te laat hoorden.
We namen Sgt Webb uit zijn stoel, zijn horloge was gestopt om 23.40 uur. Nadat de eerste Duitsers waren aangekomen was het ergens rond het middaguur.
Ze zorgden heel goed voor Sgt Webb. Zijn keel was vol bloedvlekken en hij vertelde hen dat hij erg veel dorst had.
In de middag nam de Duitsers hem naar een ziekenhuis in Weert waar hij omstreeks 18.30 uur is overleden.”

Op 4 april 1943 om 23:21 neergestort nabij de Koolhofdijk bij Nederweert (Limburg).

Het vliegtuig werd gevlogen door piloot Richardson en was op een raid van of naar Essen, neergeschoten door majoor Wilhelm Eckhart von Bonin gestationeerd op Fliegerhorst Venlo. Vertrokken vanaf vliegveld Linton-on-Ouse om 20:00 voor een aanval op Essen.

Totale omvang van deze aanval betrof: 348 vlieguitgen, 225 Lancasters, 113 Halifaxes en 10 Mosquito’s. Dit was de eerste aanval waaraan meer dan 200 Lancasters in één keer deelnamen. 12 Halifaxes en 9 Lancasters gingen verloren. 2 Lancasters crashten in Engeland.
De grootste schade werd aangericht in het centrum en in het westen van Essen. 635 gebouwen werden vernietigd en 526 beschadigd. Er waren 118 slachtoffers waarvan 88 burgers en 16 Franse dwangarbeiders. 458 mensen raakten gewond.

Sgt Robert Osborne Mitchell Dunlop is begraven op de Canadese Oorlogs Begraafplaats in Groesbeek. Graf XVI F6

Thomas Herbert Ottewill Richardson - Flight Lieutenant
Charles Robert Cecil Austin Allberry - Flying Officer