Marshall Frederick English

Number / Nummer: R/86298

Date of death / Overlijdensdatum: 31/05/1942
Place of death / Overlijdensplaats: Bleek

Zoon van George F. B. en Nellie W. English uit Virden; Manitoba; Canada.

Op 31 mei 1942 stortte om 02.26 bij De Bleek, in de buurt van de rijksweg Eindhoven-Weert een Handley Page Halifax II van het 10 Squadron neer. Het doel van die nacht was Keulen geweest, waar een enorme luchtvloot van meer dan 1.000 bommenwerpers meer dan 400 ton aan brandbommen uitwierp. Op de terugweg werd een aantal van deze bommenwerpers boven Noord-Brabant neergehaald. Zij crashten in in Alem, Galder, Vierlingsbeek en Westelbeers en dus ook in Maarheeze. Het laatste toestel werd vol geraakt door een Duitse nachtjager, gevlogen door Hptmn Wolfgang Thimmig van III/NJG 1, en in brand geschoten. Al snel werd het sein gegeven om het vliegtuig te verlaten.

Drie bemanningsleden lieten het leven: piloot Sgt Antony Reginald Moore (20); boordschutter Sgt Marshall Frederick English (27, RCAF) en staartschutter Sgt Fred Walker (33). De vier anderen, navigator W/O Lionel Raymond Silver (24, eveneens RCAF); radiotelegrafist Sgt H.R. Stacey; boordwerktuigkundige Sgt D.L. Thurlow en boordschutter Sgt J.A. Ogden werden door de Duitsers gevangen genomen.

Ray Silver wist overigens aanvankelijk uit handen van de Duitsers te blijven. Bij het gehucht Berg, vlakbij de grens met België vond hij, doornat van de regen, onderdak bij de familie De Werd. Met droge kleren, een goede nachtrust en voedsel voor een paar dagen trok Ray verder, richting Eindhoven. Maar nadat hij in Wintelre een fiets had gepakt om sneller vooruit te komen, werd hij opgepakt door een gealarmeerde politieman en overgedragen aan de Duitsers. Ook hij heeft tot het einde van de oorlog in krijgsgevangenschap gezeten.

Op de foto:
Commemorative headstone in Virden cemetery, Virden, Manitoba.

Antony Reginald Moore - Sergeant
Fred Walker - Sergeant