Already adopted/Reeds geadopteerd

Birthplace / Geboorteplaats: Olszanica pow. Lesko
Date of death / Overlijdensdatum: 03/05/1941
Place of death / Overlijdensplaats: Boshoven, Weert

Op 3 mei 1941 werd rond 4.30 uur een Vickers Wellington van het 305 (Poolse) squadron door Duitse nachtjagers neergeschoten. De bommenwerper was op de terugweg van een geslaagde missie op Emden toen hij boven Weert werd aangevallen door Lt Reinhold Knacke van 2./NJG 1. Vier bemanningsleden wisten het toestel op tijd te verlaten en bereikten ongedeerd de grond, waar ze korte tijd later gevangen werden genomen door Duitse militairen.

De in totaal zeskoppige bemanning bestond uit piloot F/O Joseph Nogal, 2e piloot Sgt Tomasz Kasprzyk, waarnemer F/O Aleksander Jastrzebski, navigator S/L Waclaw Józef Malak, boordschutter S/L Mieczyslaw Józef Ryszkiewicz en radiotelegrafist/boordschutter Sgt Tadeusz Zuk.

Waclaw Malak (31) kwam bij de crash om. In het graf naast hem, FF. 2, ligt boordschutter S/L Mieczyslaw Ryszkiewicz (33). Zijn lijk werd pas een week na de crash in Dorplein gevonden, in het water. Het officiële Marechausseerapport van 13 mei 1941 vermeldt nog dat de geopende parachute op het water lag.

Van de vier krijgsgevangenen kwamen Nogal en Jastrzebski terecht in Stalag Luft III te Sagan, terwijl Kasprzyk en Zuk naar Stalag IV-B in Mühlberg (Brandenburg) werden overgebracht. Het waren de eerste Poolse luchtmachtmilitairen die, komend vanuit Groot-Brittannië, krijgsgevangen werden gemaakt.

Malak Waclaw Jozef - Major Nawig (Flying Officer – Navigator) Flt/Lieut. Navigator