Already adopted/Reeds geadopteerd

Birthplace / Geboorteplaats: Tsjecho-Slowaak
Date of death / Overlijdensdatum: 14/04/1942
Place of death / Overlijdensplaats: Boshoven, Weert

Op de Algemene Begraafplaats Woensel in Eindhoven liggen drie Tsjechoslowaakse oorlogsgraven. Het waren Tsjechoslowaken die in dienst waren bij the RAF.

Oldrich Havlik was een Tsjecho-slowaak , geboren op 25 oktober 1916 en gestorven op 14 april 1942 op 27 jarige leeftijd, toen een Duitse nachtjager de Wellington bommenwerper raakte en neerstortte in Boshoven. De bemanning bestond uit zes leden: Oldrich, J.Talab, P. Varjan die het niet overleefden en F.J. Zapletal, J.Klavana, V.Para die het wel overleefden maar krijgsgevangen werden genomen door de Duitsers. Oldrich Havlik keerde in de nacht van 14 op 15 april 1942 terug van een operationele vlucht naar Dortmund in het vliegtuig Mk.IC Wellington met het nummer Z1098 (KX-U). De eerste piloot heette Vladimir Para. Oldrich Havlik was de co piloot, de navigator was Milan Zapletal en Josef Talab was radio-operator. Pavel Varjan was schutter van de neuskoepel en Jaroslav Klvaňa was staartschutter.

Oldrich woonde samen in een huis met Jaroslav Hlaváč ((1914-1940), zijn neef. De neven groeiden samen op en zij brachten hun jeugd voornamelijk door in de Svinská-straat (tegenwoordig Havlíkova) en de Lubina-rivier. Jaroslav ging naar de plaatselijke basisschool en ging naar de middelbare school in Jistebník. Na het voltooien van de leerplicht, werd hij getraind door een turner in Vítkovice.

Jaroslav diende na zijn jeugd in de luchtmacht. Hij diende in Olomouc en vervolgens, tot de bezetting van Tsjechoslowakije, in Prostějov. In het leger was hij een zeer goede, dappere, bewuste en altijd vriendelijke jachtpiloot en hij was vereerd om een piloot van het Tsjechoslowaakse te zijn. Nadat de Duitsers Tsjecho-Slowakije bezette ontsnapte hij aan de nazi’s in mei 1939 door naar het buitenland te vluchten.

Oldrich ging op zijn 18e naar de pilotenopleiding in Prostejov en diende vanaf toen als piloot. In oktober 1938 werd zijn geboortedorp Petřvald bezet door het leger van Adolf Hitler. Hij verliet daarom een jaar laten zijn dorp. Oldrich ondernam de lange en moeizame reis door Polen, Roemenië, Bulgarije, Griekenland en Turkije.

Hier ging hij aan boord van een schip die langs Alexandrië, Egypte en langs de Noord-Afrikaanse kust voer. Vervolgens ging hij via de Middellandse Zee naar Algiers. Uiteindelijk bereikte hij Marseille en vanuit daar kon hij naar zijn uiteindelijke doel; Agde, een dorp in Frankrijk. Hier werden nieuwe eenheden samengesteld die tegen de duitsers zouden vechten.

Havlík deed niet mee aan de gevechten in Frankrijk en na capitulatie van Frankrijk lukte het hem de haven in het zuidwesten van Engeland te bereiken. Van daaruit ging hij door naar verschillende vliegvelden op verschillende locaties in Engeland. en trainde daar met een Engels bommenwerpers vliegtuig. In Engeland werd Havlik omgeschoold tot piloot op bommenwerpers. Uiteindelijk werd hij opgenomen in een groep die de 311e Tsjechoslowaakse nacht bommenwerper squadron. In april 1942 werd zijn bommenwerper, een Wellington, neergeschoten boven Nederland, ze waren toen op weg terug naar Engeland na een bombardementsvlucht.

Oldřich Havlík, voerde 13 zeer succesvolle operationele vluchten uit boven Duitsland en kreeg de Tsjechoslowaakse “Za chrabrost pred nepritelem” de medaille voor betoonde moed en een medaille om jaloers op te zijn.

Op zijn laatste nachtvlucht vertrok hij op 14 april 1942 samen met zijn vijf mede bemanningsleden als co piloot. Het doel van de vlucht was de Duitse industriestad Dortmund. Maar van deze vlucht keerde de bemanning van de Wellington 48-bommenwerper niet terug.

Tijdens de terugvlucht uit Duitsland werd de bommenwerper opgemerkt door een duitse nachtjager. Deze kreeg de trage bommenwerper in het vizier en opende het vuur. De bommenwerper stortte brandend neer in het bezette Nederland. Volgens de verslagen van het Internationale Rode Kruis, werd Sergeant Olrich Havlik gedood samen met J.Talab, P. Varjan in het Duits-bezette Holland en werd begraven 16 april 1942 op de militaire begraafplaats in Eindhoven.

De president van de Tsjechoslowaakse Republiek dr. Eduard Benes beloonde beide heroïsche strijders in januari 1947 met een erkenning van hun verdiensten voor Tsjechoslowakije. Het ministerie van Nationale Defensie kondigde in februari 1947 aan dat Jaroslav Hlaváč en Oldřich Havlík werden gepromoveerd tot staf van de luchtmachtstaf in reserve.

Op 14 april 1942 om 22.25 vertrok vanaf basis East Wretham een Wellington bommenwerper met aan boord een zeskoppige volledig Tsjechoslowaakse bemanning. Het toestel werd boven Nederland geraakt door de Duitse nachtjager Uffz.Schienbein 2./NJG1 en stortte neer in Boshoven (Limburg). De helft van de bemanning, bestaand uit Sgt O.Havlik, Sgt J.Talab en Sgt P.Varjan kwamen om bij de crash, zij werden begraven in Eindhoven. De overlevenden; F/O M.F.J.Zapletal, Sgt J.Klvana en Sgt V.Para werden krijgsgevangen genomen door de Duitsers.

Door de leerlingen, Julia van de Pasch & Marit Hoppenbrouwers, van het Stedelijk College in Eindhoven is onderzoek gedaan en zijn bovenstaande bevindingen gevonden. Hun volledige verslag met nog veel additionele informatie is te bekijken via deze link.

Paval Varjan - Sergeant
Josef Talab - Sergeant