Percival George Cannon

Graveyard / Begraafplaats: Gemeentelijke Begraafplaats Woensel "De Oude Toren"
Location / Locatie: RR grave 25

Militairy Service / Krijgsdienst: Royal Air Force Volunteer Reserve
Rang: Flight Sergeant
Regiment: 97 Sqdn.
Number / Nummer: 1801327


Age / Leeftijd: 34
Birthplace / Geboorteplaats: Chartham,Kent, UK
Date of death / Overlijdensdatum: 08/02/1945

Zoon van Frederick Charles en Harriett Williamson Cannon uit Canterbury; Kent.

grafsteen:
EEN LIEFDE EN ONDERZOEKE ZONEN, EEN STAUNCHENDE VRIEND EN EEN MAN DIE BEHOUDT DOOR ALLES DIE HEM HEEFT

Percival werd in 1910 in Chartham, Kent geboren. Hij was 34 jaar oud toen hij stierf.

Zijn ouders waren Frederick Charles en Harriet Cannon ne Williamson van Canterbury in Kent.

In 1911, toen de volkstelling werd genomen, was Frederick een Asiel Attendant voor Kent County Council. Het lijkt erop dat de hele familie op het terrein van de instelling woonde.

Zijn vader was een vioolmaker en reparateur in 1939 en een Air Raid Warden. Percival was een bedieningskamer.

Percival’s broer Sgt Frederick Thomas Cannon (5172653) van het Royal Army Pay Corps (RAPC) werd verdronken toen de Duitsers het schip de Lancastria tijdens de evacuaties uit Frankrijk na de Herfst van Frankrijk (17 september 1996) zonden. Hij is begraven in de Pornic War Cemetery.

De Lancastria werd gezonken van de Franse haven van St. Nazaire, terwijl hij deelnam aan Operation Ariel, de evacuatie van Britse onderdanen en troepen uit Frankrijk, twee weken na de evacuatie van de Dunkerque.
Rond mid-middag van 17 juni had zij een onbekend nummer ingevoerd (schattingen variëren van 4.000 tot 9.000) [5] van civiele vluchtelingen (waaronder ambassadepersoneel en medewerkers van Fairey Aviation of Belgium), communicatie troepen (inclusief Pioneer en RASC soldaten) en RAF personeel. De officiële capaciteit van het schip was 2.200, inclusief de 375-mannige bemanning.

Een fresh air raid begon voor 16:00. Lancastria werd om 15:48 door Junkers Ju 88 vliegtuigen gebombardeerd. Drie directe hits veroorzaken het schip om eerst naar het stuurbord te brengen, dan naar de haven, terwijl een vierde bom viel in het schip van de schip, die in de motorruimte ontplofte en 1.200 ton ruwe olie in de riviermonding van de Loire vrijgegeven.
15 minuten nadat hij werd getroffen, begon Lancastria te kappen en sommige van degenen die nog aan boord waren, slaagden erin om over het schiprailing te scrambelen om op de onderkant van de Lancastria te gaan zitten. Lancastria zonk binnen twintig minuten. Toen de Duitse piloten begonnen met overlevenden in het water, ontstoken ze de meer dan 1.200 ton brandstofolie die in de zee was gelekt, die snel werd omgevormd tot een vlammende inferno.
Velen verdronken, werden door de olie verstoord of werden door Duitse vliegtuigen doodgeschoten. Overlevenden werden aan boord genomen van andere evacuatievaartuigen, de trawler Cambridgeshire redde 900.

HONDEN van bloedgespreide lijken drijven in de olieachtige zee en rondom hen was er verwoesting. Ze waren omringd door een wervelende massa van uitgeputte mannen, vrouwen en kinderen, hun verduisterde gezichten peering uit het wrak waar ze vastkwamen. Dit bestond uit splinterde houten reddingsboten, weggooide roeien, verduisterde stoelen, tafels en munitieboxen, allemaal gemengd met een besprenkeling van Army laarzen en khaki kleding. Dat was de apocalyptische visie die reddingsschepen begroette toen ze in de late namiddag in de riviermonding van St Nazaire aankwamen.

Degenen die geen reddingsvest hadden, moesten genoeg drijvend afval vinden om ze op te houden. Als ze een reddingsvest hadden, moesten ze sterk genoeg zijn om de aanvallen van degenen die gedreven waren te vechten om te proberen het te stelen. Zelfs toen waren ze niet veilig als ze drijven in olie die op het zeebodem ligt. Het was aangestoken door fakkels die door Duitse vliegtuigen werden gedaald. Zoals een overlevende het zei, werden ze “gebakken zoals worstjes in een pan”.

Er waren 2.477 overlevenden

Veel dodenfamilies wisten alleen dat ze stierven met de Britse Expeditieregel (BEF); de dodetal vertegenwoordigde ongeveer een derde van de totale verliezen van de BEF in Frankrijk.
gedood.
Schattingen van de dodetal variëren van minder dan 3.000 tot 5.800 mensen, hoewel het ook wordt geschat dat zo veel als 6.500 mensen omgekomen zijn, de Lancastria vertegenwoordigt het grootste verlies van leven in de Britse maritieme geschiedenis.
Het heeft gehoopt dat Percival’s broer Frederick snel overleed.

Een ander van Percival’s broers – Staff Sergeant Charles Cannon diende in het Midden-Oosten in de Royal Artillerie.

Artikel gepubliceerd in de Whitstable Times 15 september 1945:
Canterbury moeder bevrijd in Siam.
Het grote nieuws heeft de heer & mevrouw F C Cannon van 9 St. Peter’s Grove, Canterbury bereikt dat hun dochter veilig is in geallieerde handen. De dochter, mevrouw H E Marshall, is sinds een vijand in Siam in een Japans interneringskamp in Bangkok geweest. Ze is geweest met haar man en haar baby (de laatste wordt geboren voor een gevangene in Japanse handen) en alles gaat goed. Dit verlichtende nieuws was vervat in de volgende brief van 28 augustus, die de heer & mevrouw Cannon net van hun dochter heeft ontvangen:
“Geen twijfel, het zal mij heel blij zijn om van mij te horen na deze tijd. Deze brief wordt vandaag met vliegtuig naar Rangoon vervoerd en we hopen dat het van daaruit zal worden doorgestuurd. (Gevangenen van de Japanners waren niet in staat om brieven aan familie te schrijven)
Elizabeth is afgelopen januari geboren en is een gezonde baby. Ik denk niet dat mannen en vrouwen in veel kampen samen kunnen leven. Toen we eerst naar de kamp kwamen, waren we vrij slecht af en vonden het nogal moeilijk, maar toen we wat geld konden hebben, waren we in orde. We hebben geluk gehad met het krijgen van eten, want als het eten slecht of ongeschikt was, konden we altijd iets voor ons koken. Niemand van ons heeft veel in de weg van ziekte gehad en hebben de verschillende medicijnen die we nodig hadden, wel erg duur kunnen krijgen. We hebben veel luchtverslagen gehad en hebben veel smalle ontsnapt. “(De familie Marshall moet geld hebben om te kunnen ruilen voor voedsel en medicijnen.)
Mevrouw Marshall was assistent Matron in het ziekenhuis van Bangkok. John Marshall werkte voor de Hong Kong en Shanghai Bank – HSBC.
Percival’s vader diende in de RAMC en als corporal in de Royal Engineers in WO1 en verloor een oogje.
Zijn dochters echtgenoten, Major Imrie dienden tijdens WO2 in het Gloucester Regt in Rangoon. Zijn vrouw, Percival’s zus, werkte in regeringslaboratoria in India en haar zus Betsy Germond was een verpleegster in Bechuanaland. Major Germond ontving de MBE voor zijn dienst in Italië.
Percival’s broer, Frederick, die in Lancastria is overleden, is getrouwd met Nellie Isabel H Marshall (geboren 1909) in Canterbury in 1931. Ze is overleden in 1993 opnieuw in Canterbury.

Beelden baptism, 1911 Sensus en 1939 Register
Copyright Nationaal Archief Londen.

Bron Dorothy Ramser


Related / Gerelateerde
Charles William Mcgregor - Lieutenant
Jonathan Shield - Sergeant
Arthur Joseph Norton - Flying Officer
Gerard Stansfield Johnson - Flight Lieutenant
David Strang Lennie - Sergeant
Raey Hilton Cheatle - Flight Sergeant

Additional information?

Graves Foundation Brabant is continuously looking for possible new additional information on the grave of the person.
If you are in possession of pictures, facts or stories about this particular grave or person and you want to share this with us, do not hesitate to click on the link below.
Click to share additional information.

Aanvullende informatie?

De Gravenstichting Brabant is continue op zoek naar mogelijk nieuwe aanvullende informatie over het graf of de persoon.
Bent u in het bezit van foto's, weetjes of verhalen over dit specifieke graf of de persoon en bent u bereid om dit met ons te delen, aarzel dan niet en klik op onderstaande link.
Klik hier om aanvullende informatie te delen.
Totaal aantal graven
689
Totaal geadopteerd
29


Laatste updates
Mcgregor, C.W.
Pearl, J.A.
Moss, R.W.
Murray, D.E.
Morris, W.R.
Taylor, C.F.
Macpherson, J.B.A.
Proctor, F.
Marrows, B.
Harvey, B.M.

Share This