Raymond Archibald Grace Raymond Archibald Grace

Graveyard / Begraafplaats: Gemeentelijke Begraafplaats Woensel "De Oude Toren"
Location / Locatie: EE grave 41

Militairy Service / Krijgsdienst: Royal Air Force
Rang: Sergeant
Regiment: 619 Sqdn.
Number / Nummer: 614065


Age / Leeftijd: 23
Date of death / Overlijdensdatum: 29/06/1943

Zoon van Walter A. B. en Ada Emily Grace uit Leicester.

Op 29 juni 1943 kwam midden in de nacht, om 02.14, een Avro Lancaster III bommenwerper van het 619 Squadron van de RAF neer in Aalst. Het vliegtuig werd gevlogen door F/Sgt Terence Peter Murphy (23). Dit toestel crashte vlak nadat in de Elshouters in Waalre een Halifax neer was gestort.

Om even voor elf die avond was deze bommenwerper vertrokken vanaf de Engelse basis Woodhall Spa, als deelnemer aan een actie met 608 vliegtuigen die Keulen als doelwit hadden. Daarvan bereikten uiteindelijk 540 vliegtuigen hun doelgebied. Bij deze raid gingen 25 vliegtuigen verloren, die onder andere onder andere bij Waalre, Boekel, Netersel, Nuenen en Aarle-Rixtel neerkwamen.

De Avro Lancaster van Murphy werd geraakt door Duitse Flak (luchtafweergeschut) en uiteindelijk neergeschoten door Lt Günther Radusch van Stab II./NJG 3.

De hele bemanning kwam om het leven: behalve Murphy waren dat navigator F/O Eric Harper (35); bommenrichter F/O Alexander Mackay (29); radiotelegrafist/boordschutter Sgt Norman Evans Rivers; boordwerktuigkundige Sgt. Jack Adsetts; boordschutter Sgt Raymond Archibald Grace (23) en boordschutter F/Sgt John Harvey William Walker (22) (RCAF). Als Canadees ligt hij op de Canadese erebegraafplaats in Groesbeek.

Het graf is tot ver in de jaren 90 regelmatig bezocht door een dame uit Eindhoven (zie foto) Deze dame is de moeder van een jonge Eindhovense dame die na de oorlog is getrouwd met een Britse militair. Na haar overlijden zijn de foto’s door de familie overhandigd aan de RAF Eindhoven Association. De naam van deze dame is ons niet bekend. De naam van de dochter is bij het bestuur bekend.


Related / Gerelateerde
Terence Peter Murphy - Flight Sergeant
Eric Harper - Flying Officer
Alexander Mackay - Flying Officer
Norman Evans Rivers - Sergeant
Jack Adsetts - Sergeant

Additional information?

Graves Foundation Brabant is continuously looking for possible new additional information on the grave of the person.
If you are in possession of pictures, facts or stories about this particular grave or person and you want to share this with us, do not hesitate to click on the link below.
Click to share additional information.

Aanvullende informatie?

De Gravenstichting Brabant is continue op zoek naar mogelijk nieuwe aanvullende informatie over het graf of de persoon.
Bent u in het bezit van foto's, weetjes of verhalen over dit specifieke graf of de persoon en bent u bereid om dit met ons te delen, aarzel dan niet en klik op onderstaande link.
Klik hier om aanvullende informatie te delen.
Totaal aantal graven
689
Totaal geadopteerd
35


Laatste updates
Mcgregor, C.W.
Pearl, J.A.
Moss, R.W.
Murray, D.E.
Morris, W.R.
Taylor, C.F.
Macpherson, J.B.A.
Proctor, F.
Marrows, B.
Harvey, B.M.

Share This