Already adopted/Reeds geadopteerd
Stedelijk College Eindhoven
Wilfred Arnold Gosnay Wilfred Arnold Gosnay

Graveyard / Begraafplaats: Gemeentelijke Begraafplaats Woensel "De Oude Toren"
Location / Locatie: KK grave 59

Militairy Service / Krijgsdienst: Royal Air Force Volunteer Reserve
Rang: Sergeant
Regiment: 51 Sqdn.
Number / Nummer: 1783240


Age / Leeftijd: 19
Date of death / Overlijdensdatum: 25/05/1944
Place of death / Overlijdensplaats: Eindhoven

Zoon van Ralph en Edith Jane Gosnay uit Thornaby-On-Tees; Yorkshire.

Om 22.15 plaatselijke tijd steeg van het vliegveld Snaith in Yorkshire, Engeland, de Halifax III bommenwerper LK-855 MH-Z van 51 squadron op, geladen met ruim vijf ton aan bommen. Samen met 441 andere bommenwerpers ging het die nacht op Aken aan, met als doel het belangrijke spoorwegknooppunt daar te vernietigen.

Zonder al te veel schade bereikte de luchtvloot Aken en wierp de bommen af. Op de terugweg ondervond men echter heftig beschietingen door luchtafweer (Flak) en aanvallende Duitse nachtjagers. Die nacht gingen niet minder dan 25 vliegtuigen verloren.

Daartoe behoorde ook MH-Z, die in de vleugel getroffen werd door een 88mm granaat van de flakbatterij aan de IJzeren Man in Tongelre. Een van de motoren explodeerde en de boel vloog in brand. Terwijl de piloot, P/O Carl Lawson, het toestel probeerde het toestel in bedwang te houden, gaf hij zijn bemanning opdracht te springen.

Vijf van hen slaagden er daadwerkelijk in het vliegtuig te verlaten. Vier overleefden de sprong, maar de vijfde en enige Engelsman onder hen (de rest was Canadees), boordwerktuigkundige Sgt. Wilfred Gosnay, vond de dood.

Terwijl de parachutes nog in de lucht hingen, stortte de Halifax rond 01.10 bij de Anthony Fokkerweg neer, met aan boord nog steeds de piloot en de staartschutter, Sgt. Stan Beech. Hun lijken zijn nooit meer gevonden, zodat ze sindsdien als “vermist” te boek staan.

Navigator Sgt. John Noel en radiotelegrafist Sgt. Ken Minifie kwamen niet ver van elkaar terecht op een omgeploegde akker. Ze bereikten in de loop van de volgende avond Eindhoven, waar ze vergeefs probeerden contact te krijgen met de ondergrondse.

Tijdens hun pogingen werden ze opgepakt door de Nederlandse politie en overgedragen aan de Feldgendarmerie die ze op transport stelde naar Stalag Luft 7, een krijgsgevangenenkamp bij Breslau. Twee maanden later arriveerde daar ook de boordschutter van de MH-Z, Sgt. Bruce Fraser. Voor hen eindigde de oorlog in 1945, toen ze bij Potsdam werden bevrijd door Russische troepen.

Heel anders verging het de bommenrichter Sgt. Joseph Hooks. Hij kreeg wél contact met de ondergrondse en belandde via via bij een onderduikadres in Zeelst. Daar maakte hij op 19 september de bevrijding van Veldhoven mee. Op 21 oktober 1944 was hij terug in Engeland. In augustus 1945 schreef hij een brief over de crash van MH-Z aan de ouders van piloot Caroll Lawson.

In juli 1993 meldde het Eindhovens Dagblad dat de Explosieven Opruimingsdienst van plan was bergingswerkzaamheden te gaan uitvoeren naar de resten van een Engelse bommenwerper. De berging vond tussen 17-20 augustus plaats, de resten bevonden zich zo’n vier á vijf meter onder de grond.

Behalve een pilotenhorloge en een propelleraandrijver leverde de actie niet veel op, vermoedelijk vanwege te grote hitte tijdens crash. “Het moet verschrikkelijk gebrand hebben”, aldus kapitein Van den Berg (de verantwoordelijke officier). “Dat is in dit geval erg jammer, omdat we stoffelijke resten van twee vermiste militairen in het wrak hoopten aan te treffen. We hebben de nabestaanden dus geen duidelijkheid kunnen geven.”

Wilfred Gosnay, Geboortedatum onbekend, Stortte met zijn vliegtuig neer op de Anthony Fokkerweg. De Halifax waarin ze vlogen werd geraakt door een luchtafweerkanon en de bemanning is eruit gesprongen. De piloot, een Canadese man genaamd Carl Lawson, is met het vliegtuig neergestort. Wilfred heeft als enige de sprong niet overleefd. Twee andere militaire zijn vermist geraakt en nooit terug gevonden. Van de laatste drie die over waren zijn er twee opgepakt door de politie en naar een gevangenkamp bij Breslau gebracht. De laatste, een man genaamd Joseph Hooks, heeft connecties kunnen leggen met het verzet en is ondergedoken in Eindhoven. Hij na de bevrijding van Veldhoven naar England terug gegaan waar hij het verhaal van bemanning heeft verteld. De twee gevangen genomen militaire zijn pas later in 1945 bevrijd bij Potsdam door de Russen.

Door de leerlingen, Rowan Peijs & Guus Liebrand, van het Stedelijk College in Eindhoven is onderzoek gedaan en zijn bovenstaande bevindingen gevonden. Hun volledige verslag met nog veel additionele informatie is te bekijken via deze link.


Additional information?

Graves Foundation Brabant is continuously looking for possible new additional information on the grave of the person.
If you are in possession of pictures, facts or stories about this particular grave or person and you want to share this with us, do not hesitate to click on the link below.
Click to share additional information.

Aanvullende informatie?

De Gravenstichting Brabant is continue op zoek naar mogelijk nieuwe aanvullende informatie over het graf of de persoon.
Bent u in het bezit van foto's, weetjes of verhalen over dit specifieke graf of de persoon en bent u bereid om dit met ons te delen, aarzel dan niet en klik op onderstaande link.
Klik hier om aanvullende informatie te delen.
Totaal aantal graven
689
Totaal geadopteerd
29


Laatste updates
Mcgregor, C.W.
Pearl, J.A.
Moss, R.W.
Murray, D.E.
Morris, W.R.
Taylor, C.F.
Macpherson, J.B.A.
Proctor, F.
Marrows, B.
Harvey, B.M.

Share This