William Arthur Dutton William Arthur Dutton

Location / Locatie: JJB grave 99

Date of death / Overlijdensdatum: 17/06/1943
Place of death / Overlijdensplaats: Boerdonk

Zoon van William en Fanny Dutton uit Pleck; Walsall; Staffordshire.

Op 17 juni 1943 kwam om 01.41 uur opnieuw in Boerdonk een Avro Lancaster III neer van het 49 Squadron, gevlogen door F/Lt C.W. Dunnet. Het was een van de 202 bommenwerpers die die nacht een aanval uitvoerden op Keulen. Het was een zeer bewolkte nacht, zodat slechts de helft van de bommenwerpers er daadwerkelijk in slaagde hun bommen op het doel te laten vallen. Veertien Lancasters keerden niet terug op hun basis, waarvan twee van het 49 squadron. Ook in Esch werd die nacht een Lancaster neergeschoten.

De Lancaster ED-497 van F/Lt Charles Dunnet werd neergeschoten door Hptm Manfred Meurer in zijn nachtjager van I./NJG 1. De bemanning bestond naast de piloot uit Sgt R.F. Middlebrook, boordwerktuigkundige; Sgt R.G. Smith, navigator; Sgt M.F. Haley, radiotelegrafist/boordschutter; P/O C.A. Edwards, boordschutter; Sgt W.A. Dutton, bommenrichter; Sgt R.M.W. Selby-Lowndes, boordschutter. Het vliegtuig kwam in Boerdonk neer vlakbij de boerderij van de familie Penninx.

Geen van de bemanningsleden heeft deze crash overleefd. Het was hun derde operationele vlucht. Op 14 juni 2008 is er bij Boerdonk een herdenkingsplaquette onthuld met de namen van de bemanningsleden.

De Crew was op haar 3e operatie. Zij vlogen met een Lancaster ED497.

Boerdonk, ‘Lancaster-monument’
Bosscheweg 1, 5469PD, Boerdonk, Noord-Brabant